joga centar mirjana logo

Individualni časovi joge

"Privatna joga" ili individualni časovi joge gde instruktor radi "jedan-na-jedan" sa učenikom je veoma različit, ali jednako moćan način vežbanja. Individualna nastava podrazumeva da je instruktor u potpunosti i duboko prisutan sa jednom osobom ispred sebe, gde 100% vremena trajanja časa, fokus, veštinu, i energiju usmerava na jedno biće, dakle jedno telo, i prilagođen set vežbi određenim potrebama i ciljevima vežbača.

joga individualni casovi

Individualni časovi joge su jedinstveni jer mogu biti prilagođeni svima prema anatomskom sastavu i nivou pripremljenosti. Pored ovih faktora, individualni časovi posebno mogu biti efikasni:

- Ukoliko imate ili se oporavljate od povreda:
Joga može biti korisno sredstvo u oporavku i rehabilitaciji, ali ukoliko se joga serijal izvodi nepravilno ili se poravnanja u određenim asanama izvode pogrešno, tada joga može imati sasvim suprotan – destruktivan uticaj. Zbog ovoga je jako važno da individualan rad bude realizovan isključivo sa iskusnim i stručnim joga instruktorom koji može da programira set vežbi prema stanju Vašeg tela (obavezno testiranje), uzimajući obavezno u obzir povredu, i plan "treninga" i plan oporavka, kao ključne prednosti individualne joge.
- Ukoliko ste početnik i želite da naučite osnove na pravi način:
Nekim ljudima dolazak na prvi čas joge, i zauzimanje svog mesta u prometnoj sali punoj ljudi u kojoj deluje da svi znaju šta rade sem onog koji je prvi put na prostirci, može delovati zastrašujuće, mada nije tako! Za upoznavanje sa joga položajima i prihvatanje sanskritskih naziva asana potrebno je malo više vremena i prihvatanja. Sama tehnika asana i pravilna poravnanja su od ključnog značaja za prevenciju povreda. Na individualnom času joge, instruktor vas vodi sigurno, korak-po-korak kroz asane i delove serijala. Naučićete isto ono što se i na grupnom času joge stalno podvlači kao važno, a to je da pratite vlastiti tempo, i da upoznate Vaše trenutne granice i sposobnosti, ne želeći da pokušavate izvesti određenu pozu koja je u ovom trenutko van Vaše sposobnosti samo zato što vidimo da drugi pored nas to mogu. Ostaćete fokusirani na individualnoj praksi pomeranja granica u svom ritmu, a kada ste spremni, moći čete ući pripremljeni u grupni joga čas, ili Joga retrit sa više veštine i samopouzdanja.
- Želite da vežbate u svom domu! Ne želite da razmišljate o rasporedu joga časova, čekanju da Vas pozovu sa liste prijavljenih za joga program, ili želite da vežbate u svom domu, ili na nekom drugom mestu a ne u sali:
Ukoliko imate puno obaveza i želite da uklopite jogu u Vaš raspored i na taj način maksimizirate svoje vreme, obaveze i energiju, onda je jedan od puteva sigurno individualan čas joge. Imajući u vidu da će instruktor doći kod Vas, znači da ne morate da brinete o rasporedima časova joge u sali, lokaciji sale, i štedite vreme dolaska i odlaska sa časa.
- Ukoliko želite da radite sa predanim učiteljem joge koji će Vas podržavati kako u vežbanju tako i svim drugim aspektima i odgovorno pratiti Vaš rast i razvoj:
Odnos između instruktora joge i učenika treba da bude razvojan i podržavajući. Ovo podrazumeva odgovornost i puno poverenje i predanost u oba smera. Joga traži od nas rad na sebi, odbacivanje predrasuda, očekivanja, rad na egu i još mnogo toga. Joga nudi potencijal za duboko istraživanje sopstva, koje treba da je razvojno kako na fizičkom tako i na duhovnom nivou. Instruktor treba da bude Vaš vodič (ukoliko to od njega tražite) i svedok, potpuno posvećen svojoj praksi kao i Vi. Dobar instruktor je onaj koji Vas u Vašoj praksi motiviše, ohrabruje, i usmerava na odgovornost... U ovakvom odnosu i radu na sebi iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, treba da osetite neverovatan rast u praksi. Tada je rad usmeren na Vaš lični razvoj...
- Ukoliko kroz praksu u grupi osećate potrebu da usavršite određene položaje, ili modifikujete određene položaje prema Vašim trenutnim mogućnostima, koristite određene rekvizite ili želite saznati da li postoje specifični položaji koje treba da izbegavate kada radite u grupi:
U svojoj praksi, stičući iskustva na prostirci, upoznajete svakim danom sve bolje mogućnosti Vašeg tela, ograničenja, i vremenom se javljaju pitanja koja su individualna, jer je samo iskustvo kroz asanu individualno i posebno za svakog. Takođe, svako telo je drugačije, i primetićemo da neke asane izvodimo sa lakoćom, dok nam je za druge potreban duži period... Možda nam se čini da neke asane nije moguće izvesti, zato su tu modifikovani položaji, koje sa instruktorom možete detaljno upoznati i praktikovati ih kasnije u grupi, ne gubeći tempo i ritam časa.
- Ukoliko ste profesionalni sportista
Ukoliko želite unaprediti svoj sportski performans, fokus, pažnju, fleksibilnost, itd. joga je jedan od odličnih sredstava. Takođe, ni jedna druga tehnika Vas ne može tako brzo oporaviti i odmoriti kao što je joga relaksacija i meditacija. Sportistima je uglavnom pored održavanja treninga u istim terminima kada su i časovi joge, problem i period kada je joga potrebna a kada nije. U ovom radu, veoma je važno da joga instruktor svojim znanjima i kvalifikacijama poseduje znanja o trenažnom procesu i periodima oporavka, kao i učestalosti joge u trenažnim periodima koji ne može biti isti za svaki trenažni ciklus. Takođe je važno koji intenzitet je kada preporučljiv, kao i to koje vežbe treba primenjivati u skladu sa prethodnim testiranjima. Od izuzetne je važnosti je poznavanje nivoa vaše pokretljivosti i ostalih funkcionalnih sposobnosti, kao i to da li ste i gde imali ili imate trenutno određene sportke povrede. Iskusni joga instruktor će sigurno posvećeno i u skladu sa programom Vašeg glavnog trenera programirati jogu za Vas, a prema inicjalnim sposobnostima i prema ciljevima koje bi trebali doneti zajedno oba trenera. Takođe, pravi instruktor joge sigurno mora imati u vidu prvu i osnovnu stvar, a to je da je telo sportiste sasvim sigurno drugačije od rekreativnih vežbača i da je potreban poseban pristup. Samo na ovaj način možete imati pun efekat od joga časova, bez straha da ćete doživeti neku povredu, posebno što znamo šta jednom profesionalnom sportisti može značiti jedna povreda u smislu karijere.